EMPIRIA Magazin XI. évfolyam. 5. szám. 2012. szeptember-október.  Kuliffay Hanna írása

 

Az amerikai elnökválasztás szlogenje:

 Szavazz a kisebb gazemberre

 

Bár az idén gyakran hangoztatott szlogen szószerinti fordítása úgy hangzana, szavazz a kisebb „gonoszra”, („vote for the lesser evil”), a vallási terminológia alkalmazása azonban félrevezető a politikában. Ugyanis, amennyiben kizárólagosan az elnök romlott karaktere, ha úgy tetszik, gonosz lelkülete lenne a társadalomellenes visszaélések  oka, akkor egy egyszerű személycserével rövid időn belül mélyreható változást lehetne előidézni az országok sorsában. Ennek valószerűtlenségére utalva mondta Emma Goldman a maga frappáns módján: ha a választás bármi változást tudna előidézni, illegális lenne.

Obama, az új elnök, öleléssel búcsúztatja a Texasba hazatérő Busht.  A status quo választottjai  közti látszatbarátság, az egyetértés nyilvános  illúziókeltése a rendszer folyamatosságának tervszerű demonstrálása.

 

Kedves Olvasóink tudomására hozzuk, hogy technikai problémák sora és műszaki felújítás miatt az EMPIRIA Magazin Jelenkor rovata átmenetileg nem közöl új anyagot.  Sajnálatos módon a fenti, publikálásra váró 5. és a majdnem kész 6. politikai elemzés minden jegyzettel és addendummal együtt valahová a virtuális mátrixba veszett, és az újrafeldolgozás hosszabb időt (és lehiggadt idegeket) fog igénybe venni. Addig is örömünkre szolgálna, ha időnként meglátogatnák Lapszemle rovatunkat, ahol a szokásos rövidebb írásokkal továbbra is fogunk jelentkezni. Akiknek figyelmét pedig eddig elkerülte volna, vessenek egy pillantást Mindenféle érdekesség rovatunkra, ahol közel 50 társadalmi és kulturális témájú írásunk közül biztosan fognak kedvükre valót találni. Az utolsó, igen népszerűvé vált esszé címe: Az ősi spirál szimbólum.

A szerkesztői íróasztalról:

Kuliffay Hanna

 

Az elveszett anyag újraírása közben megjelent első 2013-as esszénk: Az évszázad bűne: Lemondásra kényszerült a pápa. Természetesen, mint mindig,  "más szemszögből" nézve, rengeteg tény, adat és idézet felhasználásával.

 

 

VISSZA  az EMPIRIA Magazin Jelenkor rovatának címjegyzékéhez

VISSZA  az EMPIRIA Magazin nyitólapjára